dinsdag 8 maart 2011

Dummy

Vorige week mochten we hem dan eindelijk vasthouden: de dummy van ons boek Verdiep je relatie. Maanden geleden (in oktober vorig jaar) hoorden we hier voor het eerst van. Een dummy is een boek met lege bladzijdes, op de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk na. Het is een proefboek dat wat de dikte en de kaft overeenkomt met het echte boek. De dummy gebruikt de uitgever om op beurzen als ‘Vers van de Pers’ het boek te presenteren aan inkopers van de diverse boekhandelketens. En hopelijk zijn ze dan zo geïnteresseerd geraakt, dat ze met honderden tegelijk voor hun boekhandels besteld worden. Maar dat blijft nog een verrassing! Tegelijk met de dummy werd de proefdruk bezorgd. Aan ons de taak deze 240 bladzijden zorgvuldig door te lezen en (het liefst binnen een week) terug te sturen aan de uitgever. Over deze definitieve versie moeten wij beiden overeenstemming bereiken. Ik weet zeker dat dit gaat lukken.
We hebben ondertussen een intensief schrijfproces achter de rug. Ik zie nog voor me hoe de tafel vol met A4 tjes lag en we elkaars teksten doornamen. Het was (opnieuw) een uitdaging om samen te werken aan één manuscript! We moesten de stijl op elkaar afstemmen en overeenstemming bereiken over de inhoud. Soms discussieerden we langdurig over een bepaald hoofdstuk. Niet omdat onze visie op het onderwerp verschilt, die is door jarenlange samenwerking voor ons beiden wel duidelijk, maar omdat we ons inspanden woorden te vinden voor processen die soms moeilijk benoembaar zijn. En ook omdat we zo min mogelijk ‘psychologentaal’ wilden gebruiken.
Als partners zijn we daarbij elkaars ‘eerste lezer’. En mogelijk kritischer dan de doorsnee collega durft te zijn. Samen een boek schrijven betekende ook voor ons een proces dat we kunnen illustreren aan de hand van een citaat uit Verdiep je relatie: ’Door oprecht te delen wat er in je omgaat, kun je telkens opnieuw een levendige uitwisseling tot stand brengen. Je partner blijft op die manier de intieme vriend(in) die je toelaat tot je binnenwereld en opzoekt voor overleg.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten